sreda, 31. avgust 2011

Marelično olje

Pakistan še vedno ter vse bolj in bolj prihaja za menoj. O njem  nisem skoraj še nič napisala. Se bom poskušala malce odkupiti...


Potovanje se je odvijalo v severnem delu države, kjer so življenjske razmere zelo težke. Cest skorajda ni, če se jim lahko reče cesta. Glavna prometna žila je Karakorum highway, ki povezuje Pakistan in Kitajsko. Tu se odvija ves promet, tako tovorni kot osebni in ob tej cesti se dogaja vse. Značilno zanjo je, da jo stalno gradijo in popravljajo. Vremenske in geografske razmere so tako zahtevne, da enostavno ne gre drugače. To je področje kjer so same gore, vmes doline in v dolinah ledeniške reke, ki spodjedajo in spodjedajo teren. Cesto pogosto odnese voda ali jo zasuje plaz, ki se odtrga s hriba. Kljub temu, da cesto stalno vzdržujejo, je v zelo slabem stanju. Asfalta skorajda ne vidiš, če pa že je, so velike udarne jame, vendar po makadamu ni nič boljše. Naša povprečna potovalna hitrost je bila od 15 - 20 km/h....100 km smo vozili skoraj dva dni.


In v vsej tej zahtevni pokrajini te fascinirajo marelice. Ste vedeli, da je Pakistan dežela marelic božanskega okusa? Tiste, ki jih kupimo v naših trgovinah se sploh ne morejo primerjati z njihovimi. Naravnost fantastične so. Obiranje marelic je absolutno žensko delo. Večinoma vse kar oberejo posušijo in shranijo za zimo.
Iz mareličnih pešk stiskajo tudi olje, ki ga uporabljajo za kuhanje in za telo. Poznam ga že od prej in je odlično za suho kožo. Seveda sem ga kupila in prinesla domov za darilca. Vse do sedaj je bilo zapakirano v plastenki in je čakalo v kleti. Zdaj pa sem kupila stekleničke, jih napolnila, opremila z embossiranimi tagci in napisi in čakajo le še na lastnike.
5 komentarjev:

 1. Hvala, ker si z nami podelila delček svojega zanimivega potovanja. Saj bo v nadaljevanjih, a ne? Rada te berem.
  Stekleničke mareličnega olja zgledajo nadvse mamljivo.

  OdgovoriIzbriši
 2. Zanimivo branje, komaj čakam nadaljevanje. Saj bo, a ne? Mareličnega olja bi se verjetno prav vsak razveselil, sploh pa takole "napravljenega".

  OdgovoriIzbriši
 3. Helena in Ana - nadaljevanje bo, po koščkih...:):) In hvala ker me berete.

  OdgovoriIzbriši
 4. Slika marelic na skali, me je navdušila že, ko si jo prvič objavila. Marelično olje si zelo lepo ustekleničila in bo izvrstno darilo.
  Nadaljevanje tega zanimivega potovanja bom vesela tudi jaz :). Lp

  OdgovoriIzbriši
 5. Živjo Helena, hvala za tele lepe utrinke, ki si jih delila z nami. Vprašal pa bi te nekaj. In sicer kje si kupila te lepe stekleničke za tvoja olja. Zelo so mi namreč všeč in bi jih tudi sam želel uporabiti za moja olja.

  Hvala, Marko

  OdgovoriIzbriši