ponedeljek, 31. oktober 2011

Čudno, čudno

... se vrti ta svet. Nič več ni tako, kot smo bili navajeni, kot so nas učili in kot smo mislili, da drugače ne more biti. Ne razmišljam o gospodarskih, političnih, ekoloških in kaj vem kakšnih temah, ampak čisto preprosto o naravi, ki me obdaja. Natančneje, o živih bitjih, ki se jim je zmešalo ali pa jim njihov kompas letnih časov močno nagaja.
Danes, ko je končno posijalo sonce tudi v širši ljubljanski kotlini, sem na stežaj odprla okno spalnice in v krošnji jesensko obarvanega drevesa je neumorno pel in žgolel meni neznani ptiček. Čudovito, ampak prvi november je tu. Mar ni to malce nenavadno?

Da bo zmeda še večja, sem tole fotografijo naredila čisto v začetku septembra  pred domačo hišo, ko je bilo res še zelo, zelo toplo, lastovke pa so se že takole zbirale. Glede na vreme, bi lahko  počakale in odložile dolgo in naporno pot vsaj še za  kakšen teden.


Da je letos vse skupaj res precej nenavadno, pa pove tale "pošast" (pst, ne maram jih, me kar zmrazi, ko jih vidim).
Tale kačona, se že 3 dni greje, plazi, preteguje na enem izmed grmičkov žive meje pri naši hiši. Ko sem jo zagledala, me je skoraj kap. Vendar mi "babji" firbec ni dal miru in sem jo morala poslikati. Danes, ko se je prikazalo sonce, me je spet gnalo tja v živo mejo. Predvsem sem upala, da je ni več tam. Sprva je zgledalo tako, nato pa sem jo opazila. V grmičku je visela z glavo navzdol in ker je debela približno toliko kot veje grmička, pa še barve je ravno takšne, je nisem opazila. Ker sem se očitno preveč približala, se je ustrašila ona in se začela umikati. Danes mi ni bila več tako grrrr, ker sem jo pričakovala in bila pripravljena na bližnje srečanje. V bistvu je prav luštna kačona, le to napako ima, da si je domek poiskala preblizu mojega. Nisem navdušena nad takšno simbiozo, ker je dolga že vsaj 40 cm in zna še zrasti. Kaj svetujete?

Sicer pa imam za vas nagradno vprašanje: Kako se imenuje tale kačona?
Poskušajte odgovoriti do petka, 4. novembra, jaz pa bom izžrebala nekoga, ki bo prejel darilce. Kaj še ne vem, bo pa vsekakor moj izdelek.

9 komentarjev:

 1. cel gadek je tole...
  ...samo po moje popolnoma neškodljiv, ker je bila prva fotka slikana v makro načinu ;)

  OdgovoriIzbriši
 2. Joj Helena, slike so že lepe, samo maneken mi ni nič všeč. Po vzorcu na glavi, mislim, da imaš navadnega gada na obisku. Kar ne morem verjeti. Upam, da ste ga že prestavili na drugo lokcijo. Lp

  OdgovoriIzbriši
 3. jej, pri vsej navdušenosti nad živalmi pa takih obiskov res ne želim imeti :) očitno tudi ti ne. Upam,d a ga čimprej odselite, če se ne bo sam.

  OdgovoriIzbriši
 4. Joj, takšnega "prihišnega ljubljenčka" si niti pod razno ne bi želela in bi naredila vse, da se preseli. Samo kako?? Upam, da vam uspe!

  OdgovoriIzbriši
 5. Ajej, tole pa ni dobro, da se po tvojem vrtu plazi kača in glede na to kar vidim, je to sigurno gad, torej piči.
  Znebiti se ga bo treba!!!

  OdgovoriIzbriši
 6. hm mislim da je to smokulja????podobna je tejle na tem forumu
  http://hyde-park.si/forums/p/4138/80261.aspx
  http://sl.wikipedia.org/wiki/Smokulja
  kako se je znebiti.....hm mogoče bi jo ujela in odnesla nekam stran od svoje hiše????
  tudi jaz ne maram kač in se že nakaj časa (za enkrat uspešno) borim s hčero ki jo hoče imeti.....brrrrrrrr

  OdgovoriIzbriši
 7. Pojma nimam katera kača je tole, vem samo, da bi jo ucvrla, da bi se za mano kadilo, če bi jo srečala. Sem pač "kačji zajec"! Ampak, halo, doma, na vrtu, v domačem grmu??? Noro!

  OdgovoriIzbriši
 8. popolnoma neškodljiva, oziroma celo koristna živalca je to.
  en malo strahu je pa bilo, kar se vidi v ostrini zadnjih dveh slik :)

  OdgovoriIzbriši
 9. hmmmmmmm biblo treba malo pomislit katera je samo po moje ni gad prej bi se res strinjala da je smokulja=) sicer so pa kacice nadvse koristne zivalce jaz na tvojem mestu je ne bi nc preganjala =) jaz seveda ki obozujem vecini drugim ljudem grde zivali =)) drugace o naravi pa............. saj smo ljudje sami krivi!!!

  OdgovoriIzbriši