torek, 27. december 2011

So to Božičkovi jeleni?


Uganete katera jelenčka sta tole?? Tudi jaz nimam pojma, sta pa čisto prava in pohlevna. Živita tam daleč v Mongoliji, čisto na severu z Rusijo, že na meji s Sibirijo. Ne, ne, nista čisto sama imata še prijatelje v čredi, ki pa ni večja kot kakšnih 35- 40 jelenov. Ljudem (nomadom), ki tam živijo pomenijo preživetje. Zjutraj jih spustijo na pašo, zvečer jih s pomočjo zvestih psov pripeljejo nazaj v tabor k šotorom in jih privežejo na ležeče hlode. Pred volkovi jih čuvajo psi, ki imajo - preverjeno - ponoči kar veliko dela. Nomadom dajejo meso in kože, ki  služijo kot obleka ali podloga za ležišče, iz kosti pa izdelujejo najrazličnejše uporabne premete.


In zakaj vam vse to pripovedujem? Ker je ravno pravi čas in ker jelenčki spremljajo tudi Božička, ki je na žalost že odšel. Tile jelenčki na sliki niso kar tako. Nomadi jih uporabljajo tudi pri poročnem obredu. Ko se ženin odloči, da bo izbrankine starše poprosil za roko, se vsa njegova družina na hrbtih (izključno) belih jelenov odpravi na "poročne pogovore". Romantično kajne? Ja, na prvi mah res, ko pa si tam in vidiš v kakšnih razmerah ljudje živijo in preživijo, vsa romantika odpade.
Tsaatan people (jelenje ljudstvo), kot jih imenujejo, še vedno živijo v tipijih (indijanskih šotorih).  Nekaj pokončnih kolov, čez njih razpeto platno, na tleh pa gola zemlja in nekaj jelenjih kož. Sredi šotora obvezno kraljuje gašperček, v kotu so še 2 do 3 posode, kaj več pa je že pravo razkošje. Živijo zgolj in izključno od narave, z naravo in v naravi. Za današnji čas neverjetno, ampak resnično. Vsega skupaj jih je še približno 30 družin, natančno pa niti sami ne vedo.


Razkošje kuhinje....Tudi mi smo jih kar dolgo iskali. Po petih dneh ježe na konjskih hrbtih, spraševanju kje bi jih lahko našli, pri ljudeh, ki smo jih srečali povsem po naključju ali pa v vasicah skozi katere smo jezdili, smo jih končno le našli.  Ker so nomadi, se nenehno selijo s čredo za boljšo pašo, zato nihče prav dobro ne ve kje se nahajajo v danem trenutku. Le dozdevajo lahko, kje bi lahko bili. In prva misel, ko smo jih zagledali - saj ni res. Pa je in še kako...

In tole je vse, kar predstavlja kopalnico...


Mogoče se bo komu zdelo, da je tale popotniški utrinek neprimeren za tale čas. Meni se ne zdi tako. V času, ko nas potrošniška družba dnevno vsrkava v tok nakupovanja in zapravljanja za nepotrebne stvari, ki izgledajo sila lepo in prikupno, se je dobro na trenutke vprašati: "Ali to res potrebujem, ali so me mogoče same oči?"  Težko si je v takšnem izobilju zamisliti skromnost, s katero zmorejo preživeti množice na tem planetu, kljub temu pa so v svoji duši mnogo bolj zadovoljni in srečni kot smo mi.

Ker vam nisem imela časa pripraviti posebnih voščil, ker nimam časa komentirati blogov (izjemoma kakšnega) čeprav vas vse berem, ker se bo tole nadaljevalo še nekaj časa, sem vam v opravičilo pripravila ta popotniški utrinek. Izbrala sem ga zato, ker je povezan z jelenčki in nekako sodi v tale čas. Hkrati se vam zahvaljujem za vse komentarje skozi celo leto in priznam, da sem jih zelo vesela.

Bodite lepo, praznujte lepo in naj vam bodo v prihodnjem letu naklonjene vse zvezde neba.


5 komentarjev:

 1. Ne vem, če jih posodijo Božičku :)). So pa tako lepi, da bi lahko bili njegovi.
  Tvoja potovanja so vedno zelo zanimiva. Lp

  OdgovoriIzbriši
 2. Ja, ko vidiš kaj takega te kr zmrazi....in ko slišiš večino ljudi, kateri imajo redne službe, redne prihodke, streho nad glavo, obilico hrane v smetnjaku,...stokat i n jokat, kako jim gre težko.. ja, tale objava je definitivno primerna za tale čas!!!

  OdgovoriIzbriši
 3. Draga Helena, hvala ti za lep komentar na mojem blogu. Hkrati pa je to izkaz tvoje lastne lepote, saj kdor hoče lepoto prepoznati, jo mora v sebi že nositi...Tudi jaz ti iz srca želim vse dobro v letu, ki prihaja, LP:)

  OdgovoriIzbriši
 4. Draga Helena, hvala ti za lep komentar na mojem blogu. Hkrati pa je to izkaz tvoje lastne lepote, saj kdor hoče lepoto prepoznati, jo mora v sebi že nositi...Tudi jaz ti iz srca želim vse dobro v letu, ki prihaja, LP:)

  OdgovoriIzbriši
 5. 5 dni jeze na konjskih hrbtih - to se pa sliši zavidanja vredno. Bi šla takoj!

  OdgovoriIzbriši