sobota, 28. januar 2012

Nakit ali spomin I.

Z vsakega potovanja  za spomin in seveda za uporabo, prinesem "nekaj za okrog vratu". So kosi, ki sem jih kupila, ker se nisem mogla "odlimati" od njih in so kosi, ki so prišli kar tako. Ker nisem v kakšni hudi ustvarjalni vnemi, sem se odločila, da vam jih pokažem, zraven pa zapišem zgodbico kako sem do njih prišla in kje.Pisano, pisano iz polsti in z našitimi okraski. Ko sva s prijateljico postopali po tržnici v enem izmed Maroških mest, sem se zagledala v tole lepotico. Prav gotovo vam je znano, da je v Maroku "potrebno" barantati, kar pa nobeni od naju ne gre prav dobro od rok. Trgovci so pretkani, da je kaj in te vabijo v svoje prodajalnice z vsemi zvijačami, lepimi besedami in prijaznostjo. Ko te dobijo v primež trgovanja, se igra šele začne.
No, za tole lepotičko je zvitež hotel imeti zajetno vsotico denarcev in ker sva bili po nekaj dnevih malce prefrigani  tudi midve, se nisva dali kar takoj. Glihanje in barantanje je steklo, vendar nikakor nisva prišli do najine želene cene. In sva odšli, ker je bila cena res preveč navita. Počasi sva se vračali proti hotelu, ko je za nama pritekel trgovčev pomočnik z verižico v rokah, češ, pridita nazaj, dam vama jo po vajini ponudbi. Nisva bili čisto prepričani ali je to samo finta ali misli resno, pa sva mu kljub vsemu sledili. Kako se je izšlo je jasno, sicer vam je ne bi mogla pokazati.


Kaj pa si vi prineste za spomin?

6 komentarjev:

 1. Joj, kako je lepa! V Maroko si tudi jaz še želim iti, bazarji me močno mikajo! Tudi barantanje mi še kar gre☺
  Včasih sem s potovanj obvezno prinesla kakšno masko. Danes jih je po hiši že preveč, sva pa s sinom začela tradicijo, da vsakič kupiva okrasek za na novoletno jelko. Tako se vedno ob krašenju spominjava, kje smo bili in kako sva iskala okraske za na jelko sredi poletja recimo☺ Zabavno.

  OdgovoriIzbriši
 2. Barantanje gre pa meni zelo dobro od rok, ker sem trmasta :)
  Ene 100 let nazaj, sm v Instambulu skoraj pol ure barantala za prečudovito stekleno vodno pipo. Na koncu sem jo kupila po "moji" ceni, ampak... ko sem stopila k naslednjemu trgovcu in sem vrečke dajala z ene roke v drugo, mi je ravno ta čudovita pipa zletela na tla in se razletela na 1000 koščkov. Pa sem jo vseeno odnesla domov, z namenom da jo nekoč sestavim, ampak je po parih letih romala v koš. :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Maja, maske so tudi meni "in" v okolju kjer so tipične, doma na steni pa mi nekako ne delujejo tako fajn, včasih tudi groteskno. Verjetno zaradi tega tudi ne maram pusta.

  OdgovoriIzbriši
 4. Ana, vodno pipo sem prinesla iz Libije in je vsaj 2x na leto še vedno v funkciji...:):)
  zanimivo kaj vse prinesemo iz potovanj, mar ne?

  OdgovoriIzbriši
 5. Res je čudovita, se je splačalo potruditi:)

  OdgovoriIzbriši
 6. ha ha ha dobro si zbarantala ni kaj

  OdgovoriIzbriši