četrtek, 02. januar 2014

Vse leto novo leto

Pa je minilo leto 2013 in magičnost zadnjega dne v letu. Prazniki so bili prav prijetni, tako, da mi je kar malo žal, da so minili. V enem izmed dnevnih časopisov sem zasledila, da prispevek z naslovom Vse leto novo leto. Ko sem ga na hitro preletela, sem ugotovila, da bo bodo v gregorijanskem letu 2014 ljudstva po svetu praznovala skupno kar 46 novih let. Vauuuuu, fantastično mar ne? 
Odločila sem se, da bom letos to zadevo malce spremljala in si tako "podaljšala" novo leto...:):) Če bi radi vse leto praznovali z mano, pokukajte na blog, jaz pa obljubim, da bom kar se da vestno zapisala vsaj datume praznovanj in kdo na katerem koncu sveta praznuje novo leto.

Praznovanja ne sme in ne more biti brez torte, zato se kar takoj posladkajmo s Pito z božansko peno. Res je bila božanska...., njamsi. Gregorijanski koledar sta leta 1582 uvedla papež Gregor XIII. in neapeljski zdravnik, matematik in astronom A. Louisius Lilius. Včasih se je novo leto po julijanskem koledarju praznovalo ob veliki noči; najzgodnejši datum je bil 22. marec, najpoznejši pa 25. april.  Dolžina srednjega leta julijanskega koledarja je bila prevelika, pomladna enakonočja so nastopala vse kasneje, zato je bila težava z določanjem praznovanja Velike noči. V letu 1582 je nastopila astronomska pomlad že 11. marca (10 dni prej), zato je papež Gregor ukazal z bulo 1. marca 1582, da nastopi za četrtkom 4. oktobra 1582 petek, vendar z datumom 15. oktober 1582. 
Bistvo gregorijanskega koledarja so prestopna leta. Tudi to je papež uredil na način, da so prestopna leta tista, ki so deljiva s 4, vendar z omejitvijo, da so od let z dvema ničlama na koncu prestopna le tista, ki so deljiva s 400. Na ta način je gregorijanski koledar skrajšal leto v primerjavi z julijanskim  za 0,0075 dneva. Razlika v dnevih je tako v 17. stoletju znašala + 10 dni, v 18. + 11 dni, v 19. + 12, v 20. pa + 13 dni. V 21. stoletju bo razlika še vedno + 13 dni, saj je bilo leto 2000 prestopno tako po julijanskem kot po gregorijanskem koledarju.

Gregorijanski koledar so sprva sprejele le maloštevilne države, danes pa velja skoraj po vsem svetu. Uveden je bil bolj iz verskih kot iz znanstvenih razlogov. Njegova največja prednost je, da je mnogo bolj natančen kot julijanski, slednji pa je veliko bolj enostaven.

Torej v 1. januarja nastopi:
- gregorijansko novo leto;  praznuje ga večina držav na svetu in velja kot mednarodno novo leto,
- japonsko; odkar uporabljajo gregorijanski koledar in ne več kitajski,
- korejsko gregorijansko; praznujejo tako sončno (gregorijansko) novo leto kot tudi lunino novo leto, ki se zgodi konec istega meseca,
- pravoslavno; uradno novo leto pravoslavnih držav po prevzemu gregorijanskega koledarja (države bivše Sovjetske zveze, nekatere balkanske države).  


Torej, praznujmo vse leto!


 

6 komentarjev:

 1. Helena zelim ti vse lepo v novem letu in seveda veliko ustvarjalnosti! Tale tvoja torta-pita je pa tako mamljiva...bi se skor oglasila......a ne ves da smo po praznikih bolj ko ne na dieti :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala za koristne informacije. Torta res zgleda božansko. Vse dobro, veselo in ustvarjalnih izzivov polno novo leto ti želim. :))

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala za vse te informacije. Redno bom prihajala k tebi preverjat, kdo in kaj praznuje skozi vse leto. Vedno sem za žurko! :-)

  OdgovoriIzbriši
 4. Mmm tole pito bi človek zajel s taveliko žlico :))) Naj bo leto 2014 sladko in ustvarjalno! Vse dobro ti želim, Maja

  OdgovoriIzbriši
 5. meni se kar cedijo sline! v novem letu ti želim veliko osebnih uspehov in velikooooo ustvarjanosti. hvala za vse lepe komentarje, ki si jih v prejšnjem letu pustila na mojem blogu. lp

  OdgovoriIzbriši
 6. Huh, tale tortica pa je vredna vsake kalorije!! Odlično zgleda, kar čutim, kako se mi v ustih topi...mmm... Uspešno leto ti želim!

  OdgovoriIzbriši